Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Pierre Boulez vede koncertní provedení Stravinského opery Le rossignol. | Video: Berliner Philharmoniker

Pierre Boulez: Setkání se Stravinským

Je těžké si představit výběr slavných osobností hudby 20. století, ve kterém by chyběli Igor Stravinskij a Pierre Boulez. První z nich především jako skladatel, druhý více jako guru, myslitel, organizátor a vynikající dirigent.

Když před orchestrem stojí Boulez a diriguje Stravinského, jako by se na jednom místě ocitlo celé hudební století se skandální premiérou Svěcení jara, přelomovou skladbou Kladivo bez pána či založením slavného Ensemble Intercontemporain, který úspěšně funguje dodnes. Na prvním místě ale pořád zůstává hudba, jež se právě hraje.

Kompozice nazvaná … explosante-fixe … pochází z roku 1971 a Boulez ji věnoval Stravinskému, který v dubnu téhož roku zemřel. Orchestr a sólové flétny doprovází ještě živá elektronika.

Ve druhé části večera Boulez vede koncertní provedení Stravinského opery Le rossignol - Slavík. Bylo to první Stravinského dílo, s nímž se mladý Boulez setkal, a stálo u zrodu jeho celoživotního obdivu ke staršímu kolegovi. Titulní roli zpívá vynikající kanadská sopranistka Barbara Hanniganová.

 

Právě se děje

Další zprávy