Zemřela herečka Hana Brejchová, známá z filmu Lásky jedné plavovlásky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 4. 2024 8:43
Ve věku 77 let zemřela herečka Hana Brejchová, sestra slavnější Jany Brejchové. V pondělí ráno to uvedly servery Aha.cz a Blesk.cz s odkazem na herečku Terezu Brodskou, neteř Hany Brejchové. Brejchová podle webů zesnula před několika dny. Známá byla rolemi ze 60. let ve filmech Lásky jedné plavovlásky a Nejkrásnější věk.
Hvězdu z Hany Brejchové udělala hlavní ženská role naivní blondýny Anduly ve snímku Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky z roku 1965.
Hvězdu z Hany Brejchové udělala hlavní ženská role naivní blondýny Anduly ve snímku Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky z roku 1965. | Foto: Národní filmový archiv

Hvězdu z Hany Brejchové udělala hlavní ženská role naivní blondýny Anduly v Láskách jedné plavovlásky režiséra Miloše Formana z roku 1965. Film se točí okolo učnice z internátu, kterou na maloměstské zábavě svede pražský klavírista. Po společně strávené noci za ním dívka přijíždí s kufrem do Prahy. Až tam pochopí, že ji nikdo nečeká.

Hana Brejchová tou dobou ještě studovala gymnázium, narodila se v prosinci 1946. Forman byl tehdy životním partnerem Haniny sestry Jany. Na rozdíl od ní, již opravdu slavné herečky, neměla Hana před natáčením žádnou hereckou zkušenost. Přesto se jí podařilo hrdinku ztvárnit přesvědčivě. Vedle toho si může připsat i zásluhy na vzniku scénáře filmu, který Forman napsal se svými osvědčenými spolupracovníky Ivanem Passerem a Jaroslavem Papouškem. Podle hereččiných slov obsahoval také některé příběhy a postřehy z jejího života. "Miloš začal psát scénář k Láskám. A potřeboval látku, potřeboval realitu. A já jsem se svěřovala se svými rodinnými problémy, s láskami," říkala.

Film dodnes patří mezi českou filmovou klasiku, byl rovněž nominován na Oscara. Hana Brejchová za něj získala třetí místo v kategorii nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Benátkách. "Pro mě byly Lásky šok, protože díky nim moje první cesta do zahraničí směřovala rovnou do Benátek na festival. Tam byly hvězdy, pro mě nový svět. Mně se to zdálo, že jsem v pohádce," vzpomínala později.

Po Láskách jedné plavovlásky dostala Hana Brejchová nabídku natáčet v Jugoslávii. Pro svůj snímek Grajski biki si ji vybral slovinský režisér Jože Pogačnik.

Po návratu do Československa se objevila hned ve dvou filmech: dětském Žirafa v okně a hořké komedii Nejkrásnější věk Jaroslava Papouška z roku 1968. Role paní Vránové, jež si přivydělává jako modelka v sochařském ateliéru, potvrdila její nadání.

Hana Brejchová ve filmu Nejkrásnější věk z roku 1968.
Hana Brejchová ve filmu Nejkrásnější věk z roku 1968. | Foto: Bontonfilm

Rok 1969 ji postavil před těžkou volbu. Po natočení snímku Těch několik dnů… jí režisér Yves Ciampi nabídl možnost zahrát si ve filmu se slavným Alainem Delonem. Než však začalo natáčení, Hana Brejchová otěhotněla a namísto kinematografie se rozhodla věnovat nově založené rodině.

V první polovině 70. let tak v její tvorbě zeje mezera. Až roku 1977 si opět zahrála, konkrétně v komediích Matěji, proč tě holky nechtějí?, Já to tedy beru šéfe, Adéla ještě nevečeřela nebo později v seriálech Zlá krev, Cirkus Humberto a po revoluci Přítelkyně z domu smutku.

Zřejmě i kvůli emigraci Miloše Formana na konci 60. let však velký herecký comeback Hana Brejchová za minulého režimu nezažila. Formana už jako hollywoodského režiséra pracovně znovu potkala při natáčení filmu Amadeus.

Později se přidaly problémy v osobním životě. Její první manželství, z něhož má dvě dcery, se rozpadlo, a aby rodině zajistila pravidelný příjem, začala Brejchová pracovat jako uklízečka v samoobsluze. Tam se také seznámila s druhým manželem, ani tento vztah ale nevydržel a skončil rozvodem. Paradoxně se za něj krátce nato opět vdala.

Po roce 1989 se Hana Brejchová rozhodla věnovat podnikání. Nejprve s manželem provozovala hotel v Doksech, později vedla obchod se spodním prádlem. I v 90. letech se objevila ještě v několika filmech, například v nepříliš úspěšné komedii Divoké pivo nebo v televizním filmu Tvrz. Poté se stáhla do ústraní.

V roce 2009 podle médií málem uhořela při požáru svého bytu, kde bydlela sama. "Chytl stůl, měla jsem tam koženou sedačku s křesly, shořela stěna, knihy, spodní prádlo, všechno bylo pryč. Nevím, kdo mi zachránil život, kdo zavolal požárníky," vyprávěla pak už v domově s pečovatelskou službou v Buštěhradu na Kladensku, kam se přestěhovala.

Právě tam ji roku 2014 navštívil štáb České televize při natáčení pořadu 13. komnata. "Byla jsem nešťastná, že jsem přišla o domov, který vyhořel, ale chtěla jsem být sama. Říkala jsem: může to být malinké jako dlaň, ale chci být sama," vysvětlovala na kameru.

S Milošem Formanem se příležitostně vídala i po revoluci. "Miloš mi zůstal jako kamarád, v životě mě nevyhodil. Nikdy jsme neztratili kontakt. Kdykoliv přijel z Ameriky, vždycky mi zavolal, měl adresu, měl telefon, řekl: Haničko, jsem tady, chci tě vidět," vyprávěla Hana Brejchová.

Video: Trailer z filmu Lásky jedné plavovlásky

Digitálně restaurovaná verze filmu Lásky jedné plavovlásky v hlavní roli s Hanou Brejchovou měla premiéru roku 2019 na festivalu v Cannes. | Video: Národní filmový archiv
 

Právě se děje

Další zprávy