Joker 2 nebo nový Gladiátor. BBC vybrala deset filmů s šancemi získat Oscara

Kultura Kultura
23. 4. 2024 17:30
Teprve minulý měsíc byly uděleny filmové ceny Oscar za uplynulý rok a světová média již tipují, kdo bude mít šanci příště. Zatímco časopis Variety.com otiskl rozsáhlý seznam několika desítek potenciálních kandidátů ve všech kategoriích, britská BBC se rozhodla vytipovat deset celkově největších favoritů na Oscary 2025.
Emma Stone a Joe Alwyn ve filmu Milé laskavosti.
Emma Stone a Joe Alwyn ve filmu Milé laskavosti. | Foto: Atsushi Nishijima

Milé laskavosti

Režie: Yorgos Lanthimos, česká premiéra 12. září

Nedávno do kin režisér Yorgos Lanthimos uvedl Chudáčky, kteří byli následně nominovaní na Oscara za scenář, režii i nejlepší film a nakonec vynesly sošku představitelce hlavní role Emmě Stone. S tou padesátiletý řecký rodák spolupracoval také na novince nazvané Milé laskavosti, která vypráví o třech postavách. Hrají je právě Emma Stone, Jesse Plemons a Willem Dafoe, další role ztvárnili Joe Alwyn nebo populární mladé herečky Margaret Qualley a Hunter Schafer.

Film bude mít premiéru v hlavní soutěži festivalu ve francouzském Cannes, do českých kin se dostane v září. A podle britské BBC je už teď kandidátem na Oscara. Toho koneckonců režisér historickým filmem Favoritka z roku 2018 pomohl vyhrát i herečce Olivii Colman.

 

Právě se děje

Další zprávy